Ajatelmia ja kirjoitelmia

20. tammi, 2022

Vaaleihin on vielä kolme yötä, moni äänestäjä pohtii vielä, kenelle arvokkaan äänensä antaa?

Vaalien tuloksen ratkaisevat äänestäjät- kannatusgallupit toimivat kuumemittareina ja saattavat vaikuttaa joidenkin äänestyspäätökseen. Puolueilla on eroja, vaikka ne eivät vaalitenteissä aina tule esille. Itselleni on tärkeää inhimillisyys ja turvallisuus, hyvinvointi on meille kaikille arvokas asia!

Hyvinvointialueen päättäjillä on edessä työn täyteiset kuukaudet. Päätöksentekoon tulee linjauksia mm. organisaatiomallista, strategiasta ja hallintosäännöstä. Hallintosääntöön on kuntaliitosta annettu mallipohjaa, ettei kaikki alueet mieti omiaan. Päätetään isoista linjoista ei niinkään operatiivisesta toiminnasta.

 

Viime päivinä on tietyt asiat sekä näkemykset puhuttaneet ja saaneet tilaa

  • aluevaltuusto ei päätä veroista, valtio ohjaa toimintaa ja rahoitusta
  • aluevaltuusto ei päätä myöskään bensanhinnasta
  • valitut päättäjät edustavat koko alueen asukkaita
  • "hallintohimmeli" ei kasva mm. kuntien sote-lautakunnat, sairaanhoitopiirien hallitus ja valtuusto loppuvat
  • alueen asukkaiden osallistamis- ja vaikuttamismahdollisuudet tulee huomioida demokratian lisäämiseksi
  • tulevaisuudessa tärkeää on myös kuntien terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimenpiteet

Tärkeää mielestäni on, että eriarvoisuus ja terveyserot kaventuvat. Uusi valtuusto työskentelee noin kolme vuotta. Vuonna 2025 meillä on jonkinlainen näkemys, miltä hyvinvointialue uudistus näyttää.

Toivon, että kansalaiset käyvät äänestämässä, jotta demokratia toimii ja saamme monipuolisen edustuksen päättäjiksi!

16. tammi, 2022

Vaalien kohtaamiset ovat vähissä, kaikki eivät voi olla somen vaalipaneeleissa eivätkä videot ole itselleni luontevin keino markkinointiin. On yksi tapa kysyä lähipiiriltä, ystäviltä ja tukijoilta, millainen olen? Tässä näkemyksiä ja kokemuksia: 

❤ Vuokko on niitä harvinaisia politiikkoja, joka tekee politiikkaa muiden kuin itsensä puolesta.

❤ Vuokko on vahva, itsenäinen, määrätietoinen, sinnikäs, empaattinen, auttavainen, välittävä, huumorintajuinen, hyvä äiti ja ihan oikea demari.

❤ Vuokko tarttuu hommiin, selvittää perusasiat ja taustat. On aina asiallinen ja rauhallinen.

❤ Vuokolla on erinomainen ymmärrys sosiaali- ja terveysalan työkentästä, koska on siellä itsekin pitkään työskennellyt.

❤ Vuokko hoitaa asiat, jotka lupaa tehdä, heti ja nopeasti. Ystävänä luotettava ja ihana, aina auttamassa, jos apua tarvitsee. Vuokon kanssa on helppo keskustella ja toimia, olet hyvä ystävä ja on ilo olla ystäväsi.

❤ Vuokon kokemus kunnalliselta puolelta yhdistettynä kykyyn nähdä asioita kokonaisvaltaisesti, tekee hänestä erinomaisen edustajan yhteisten asioiden hoitoon

❤ Vuokko on luotettava, viisas, helposti lähestyttävä, hyvä kuuntelija, harkitseva, sydämellinen ja tunnollinen.

❤ Vuokolla on vahvaa osaamista juuri niistä asioista, joista aluevaltuusto päättää. Työkokemus kotihoidosta ja työsuojelusta ovat antaneet laajan näkemyksen ja ymmärryksen tämän alan työtehtävistä, siitä miten palveluketju toimii päätöksenteosta siihen, kun asiakas saa palvelun. Harvalla ehdokkaalla on näin laajaa tietämystä, mitä asioita tulisi toimintatavoissa ja organisaatiossa muuttaa, jotta sote henkilökunta jaksaisi tuottaa laadukasta palvelua kaikille asiakkaille.

❤ Vuokko on ahkera ja sitoutunut kaikkiin tehtäviin, joihin hänet on valittu. Hänen tapansa hoitaa asioita on ratkaisukeskeinen, sillä päätöksenteossa tarvitaan joustavuutta jääräpäisyyden asemasta. Parhaat ratkaisut tehdään yhdessä neuvottelemalla. Hänelle tulee aina yhteinen etu ennen omaa etua.

❤ Vuokko on tunnollinen, osaava ja ahkera. Hän ottaa asioista selvää ja hoitaa vastuullisesti niin työnsä kuin luottamustoimensakin.

❤ Vuokko on aikaansaava, sitoutunut ja ymmärtää monenlaisia elämäntilanteita. Jaksaa neuvotella, tarvittaessa osaa olla jämäkkä. Tuntee sote-alaa ja tietää haasteet.

❤ Vuokko on ihmisenä empaattinen, iloinen ja reipas. Hän tarttuu asiaan, kun asiaan innostuneesti. Ehtii joka paikkaan mistä on kiinnostunut ja kuuntelee kaikkia, joilla on hänelle sanottavaa. Ottaa selvää asioista ja perustelee mielipiteensä.

❤ Vuokon ammatillinen tausta on erinomainen aluevaltuustoon valittavalle; hän on kunnallisten palvelujen asiantuntija ja palveluja tuottavien työntekijöiden ääni. Oikeudenmukaisten päätösten tekijä!

❤ Vuokko on asioihin paneutuva, ahkera, aktiivinen ja yhteistyökykyinen

❤ Hyvä ystävä useamman vuoden takaa. Puoluetoveri ja järjestökaveri parhaasta joukosta. Aina yhtä läheinen on sitten viime tapaamisesta kuukausi tai vuosikulunut eli mutkaton sekä ymmärtäväinen. Jalat maassa, koska monissa syvissä liemissä keitetty ja omien kokemuksiensa kautta elämää elänyt nainen isolla N:llä. Hyvinvointialueen vaikuttajiin luettava persoona laajan osaamisensa kautta.

 

10. tammi, 2022
Puhumme ja luemme välillä termeistä hyväosainen- huono- tai heikompiosainen. Hyväosainen on helpohko selittää, sillä voidaan kuvata, että on hyvässä taloudellisessa tilanteessa oleva. Tällainen henkilö tai perhe voi avun tarpeessa mennä yksityiselle lääkärille, on mahdollisuus hankkia erilaisia asioita tai palveluita ajattelematta, onko minulla tai meillä tähän varaa? 
 
Heikompi tai huono- osaisiksi arvioin heidät, jotka ovat palvelujen suurkuluttajia olipa kyse sekä sosiaali- että terveyspalveluista ja heillä on  lisäksi toimeentulo-ongelmia. He voivat olla myös syrjäytyneitä useamman polven osalta, joillakin saattaa olla myös elämänhallinnassa ongelmia. Heillä ei ole tukiverkostoja. Voisi kuvata myöskin, että heillä on hyvinvointivajetta. Hyvinvointivaje kytkeytyy elintasoon, elämänlaatuun ja -tapaan.  Voisi ajatella myös, että huono-osaisilla ei ole myöskään voimavaroja selvittää  kaikkia tukimuotoja tai pitää ääntä epäkohdista. Näiden henkilöiden ja palvelujen käyttäjien asioiden puolustajia ja kehittäjiä tarvitaan päätöksentekijöiksi aluevaltuustoon. 
 
Minä tiedän ja muistan, miltä on tuntunut silloin, kun rahat eivät ole riittäneet palkkapäivästä toiseen. Olen kuitenkin ollut onnekas, minulla on ollut töitä ja olen jaksanut kehittää osaamistani ja siten voinut tehdä erilaisia töitä. Hoitajataustani huolehtiminen ja välittäminen kulkevat edelleen mukana. 
2. tammi, 2022
Tiiviisti teemoistani

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi ovat iso ja monialainen kokonaisuus, joten olen valitsin erityisiksi näkökulmikseni nämä asiat. Klikkaa yläpuolella olevaa linkkiä.

Vaaleissa on ehdolla monipuolinen joukko. Osa ehdokkaista on poliittisia päätöksentekijöitä eri rooleissa, on alan ammattilaisia, osalla on mahdollisuus olla vaikuttamassa ja seuraamassa väliaikaisen valmisteluelimen eli tuttavallisesti Vaten työhön. Näen tärkeänä, että tulevassa valtuustossa on edustuksellisuutta eri näkökulmista katsottuna, käyttäjätasolta alkaen.