9. elo, 2017

Kesällä- Peltolan siirtolapuutarha 70 v (15.7)

Arvoisa juhlaväki, alueen asukkaat

Minulla on ilo ja kunnia tervehtiä ja onnitella juhlivaa siirtolapuutarhayhdistystä ja- puutarhaa,  kunnioitettavan 70 vuoden johdosta, kesäisen vihreänä ja aurinkoisena päivänä. Aurinko helli myös viikko sitten avoimien ovien päivässänne. Siirtolapuutarha on vehreä keidas kaupungin sisällä, paratiisi ja perheiden kesänviettopaikka, mahdollistaen sosiaalisuuden ja vetäytymisen luonnon rauhaan. 

Peltolan historiaan mahtuu monenlaisia tapahtumia ja tilanteita, sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta siirtolapuutarha- aate edistää kansanterveyttä ja hyvinvointia ulkoillessa ja puuhatessa puutarhassa, viljelemällä ruokaa pöytään sekä tekemällä yhteistyötä ja luomalla yhteistoimintaa- ovat säilyneet. Vaikka muutos on osa elämää, niin edelleen nyky- yhteiskunnan ajankohtaisia haasteita ovat puutarhakaupungin ja paremman asuinympäristön suunnittelu. 

 Tutustuessani Peltolan historiaan, pystyin mielikuvissani näkemään alkuvaiheen rakentamisen ja viljelyn aloittamisen. Turun kaupungin suunnittelu päätöksentekoon asti kesti lähes neljännes vuosisadan. Siinä on tarvittu sinnikkyyttä. Peltolan siirtolapuutarha- alue perustettiin toisena Kupittaan jälkeen, Ruissalon kartanon alueelle suunnitellun siirtolapuutarhahankkeen kariuduttua vuokrasopimuskiistoihin.  Rakentumisen vaiheisiin liittyi palstojen jako sekä Hellemaan yleissuunnitelma, mitä puutarhoissa pitää olla. sääolosuhteet toivat omat mausteensa, kuinka hyötypuutarha lähti kasvamaan. 

Siirtolapuutarha- asioiden  edistämiseksi  perustettiin yhdistys, joka lähti tarmokkaasti ja aktiivisesti hoitamaan yhteisiä asioita, piti yhteyttä kaupunkiin, järjestäen myös huvi- ja hyötytilaisuuksia. Valistusta sekä Koulutuksellista antia oli saatavilla, edistyksellistä toimintaa. Alueen olosuhteet paranivat, kun 1956 saatiin vesijohto ja sähkö 1970 luvulla. Peseytymispaikaksi saatiin talkoilla rakennettua sauna, jonka lämmitysvastuutaho oli nimetty. Tuoreimpia palvelutason uudistuksia on talvivesi ja jätevesiviemäröinti 2014. Yhdistys on jakanut vastuuta erilaisille toimikunnille ja alueen lohkoille, näin kenenkään taakka ei muodostu kohtuuttomaksi. 

Peltolan siirtolapuutarha on kehittynyt tärkeäksi osaksi Turun kaupunkikuvaa ja - maisemaa. Puutarha rakentui hyvien liikenneyhteyksien päähän, ennen 1960 luvun Ilpoisten kerrostaloja, tiet rakentuivat vasta 80- luvulla. 

Arvoisat kuulijat, 

Peltolaan muutettiin kimpsuineen ja kampsuineen kesäksi, syksyn tullessa palattiin kaupunkiin. Joku sai luvan asua ympärivuotisesti ellei muuta asuntoa ollut. Peltolan  siirtolapuutarha on ollut elävä ja aktiivinen asuinympäristö. Siitä kertoo kaikki toiminnallisuus, kokoontumispaikkoina ovat saunan lisäksi olleet posti, kerhotalo. Alueella on ollut myös puistotäti/- tätejä hoitamassa lapsia, upea asia. Yhdessä on pidetty ompeluiltoja, järjestetty tansseja ja näytelmä- iltoja. Liikuntaa ja iloista tekemistä. Voimme kuvitella tämän elävästi silloiseen ja nykyaikaan kuuluvina hetkinä. Vahva yhteisöllisyys ja sosiaalisuus ovat ainutlaatuisia asioita, jotka edellyttävät yhdessä olemista ja tekemistä. Peltolassa on ollut jokaisella jotakin, lapsille, nuorille, naisille ja "ukoille". Peltola on ollut myös vahva sukuyhteisö. Edelleen alueella on lapsiperheitä, lapset tuovat iloa ja elävyyttä. Sukupolvet kohtaavat, sosiaalinen pääoma siirtyy. Vahvan yhteisöllisyyden lisäksi yhteisössä saa myös nauttia omasta rauhasta. Käytätte symboleina suljettuja portteja, jotka ovat myös erilaisia, sisältäen oman tarinansa. 

Tiedän kokemuksesta, että yhteiset hetket saunan lauteilla tai terassilla ovat tärkeä henkireikä. Siellä jaetaan arjen ilot ja surut, pohdiskellaan elämän makuisia asioita. Tällaiset paikat luovat alueen sydämen ja sielun, joita on tarpeen vaalia.

Hyvä juhliva yhdistys ja alueen asukkaat

Kaupunki on ylpeä hienosta ja palkitusta siirtolapuutarha-alueesta. Kiitän vuokranantajan edustajana siirtolapuutarhan asukkaita ja yhdistystä alueen hyvästä hoidosta ja kunnosta. Yhteistyö kanssanne on ollut mutkatonta ja pelkästään positiivista. Tätä Peltolan vuokrausmallia, jossa koko alue on vuokrattu yhdistykselle voi lämpimästi suositella. Malli vaatii virkeän ja toimivan yhdistyksen, jota Te Peltolan siirtolapuutarhayhdistys todella olette. Hoidatte palstojen vuokrauksen ja kohennatte  palveluatasoa. Vuokranantajan on helppo toimia yhden tahon kanssa. Arkisia ajankohtaisia murheita liittynee saunaan. Toivon parasta mahdollista ratkaisua, jossa vanha voidaan hyödyntää kohtuullisin kustannuksin.

Onnellisia sekä aktiivisia tulevia vuosia Peltolan vehreään ja värikkääseen puutarhaparatiisiin. Täällä viihtyy, virkistäytyy, hoitaa itseään ja toisiaan- ottaa hyvä mieli auringosta ja onnen korsi heinikosta. Sydämellisesti onnea itseni ja kaupungin puolesta 70 vuotiaalle.