3. joulu, 2021

Joulukuu toi rauhan Arkean työtaistelulle

Viikko 48 alkoi Turun kaupungin  ja sen konserniin kuuluvien yhtiöiden työntekijöiden ulosmarssilla. Arkealaisille osoitetettiin tukea, lakko oli kestänyt  eikä neuvottelutie ollut auennut.  Aurajoen rantaan kokoontui satoja ihmisiä, ääntä löytyi viestimään, ettemme hyväksy palveluehtojen yksipuolista heikentämistä. Maanantaina kokoontui kaupunginhallitus, poliittiset päättäjät tekivät päätöksiä vauhdittaen lakon päätymistä. Arkea velvoitettiin neuvottelemaan paikallisen sopimuksen syntymiseksi. Sopimus syntyi myöhään tiistaina ja se hyväksytiin sopijaosapuolten hallinnoissa keskiviikkona ja samalla ilmoitettiin lakon päättyvän klo 16. Henkilöstö tuli jälleen vastaan, leikkauksia tuli. 
 
 
Lakko työtaistelu keinona on aina viimesijaisin ja tällä kertaa myös poikkeuksellisen pitkä. Liiton järjestämä lakko velvoittaa jäsenistöä. Työnantajapuolikin tuo myös omia näkökulmiaan esille, viestien että pohtivat, onko kyseessä luvaton poissaolo. Lakkoja on monenlaisia, tietyssä tilanteessa niistä ilmoitetaan 2 viikkoa aiemmin ja toiset ovat spontaanimpia eikä niihin kuulu ennakkoilmoitusvelvollisuus. Tilanteissa huomioidaan  aina terveys, turvallisuus ja omaisuuden suojelu näkökulmat. Tämä edellyttää aina arviointia henkilöstömitoitukseen ja tehtäviin nähden. Lakko aiheuttaa joillekin aina harmia, ymmärrystä löytyy aina puolesta ja vastaan. Kukaan meistä ei omalla kohdallaan pidä yksipuolisista heikentymisesityksistä. Jokainen haluaa varmasti olla vaikuttamassa ja kehittämässä omaa työtään, kuhan siihen annetaan mahdollisuus ja luodaan keinoja. Jokainen tarvitsee myös kelvollisen palkan, jolla elättää itsensä ja perheensä. 
 
Arkea casea ja sen ratkaisuja seurattiin varmasti mielenkiinnolla eripuolilla Suomea, vastaavia tilanteita pohditaan muuallakin. Hyvinvointialue näkökulmassta pohditaan tukipalvelujen tulevaisuutta. Sujuvat ja monialaiset palveluketjut ovat tärkeitä palveluiden saatavuuden ja laadun takeena. 
 
Iso ja lämmin kiitos kuuluu monelle tämän asian eteen töitä tehneille ja tukeneille ❤
 
Kuva: Päivi Rantanen