10. tammi, 2022

Termi huono- tai heikompi-osainen

Puhumme ja luemme välillä termeistä hyväosainen- huono- tai heikompiosainen. Hyväosainen on helpohko selittää, sillä voidaan kuvata, että on hyvässä taloudellisessa tilanteessa oleva. Tällainen henkilö tai perhe voi avun tarpeessa mennä yksityiselle lääkärille, on mahdollisuus hankkia erilaisia asioita tai palveluita ajattelematta, onko minulla tai meillä tähän varaa? 
 
Heikompi tai huono- osaisiksi arvioin heidät, jotka ovat palvelujen suurkuluttajia olipa kyse sekä sosiaali- että terveyspalveluista ja heillä on  lisäksi toimeentulo-ongelmia. He voivat olla myös syrjäytyneitä useamman polven osalta, joillakin saattaa olla myös elämänhallinnassa ongelmia. Heillä ei ole tukiverkostoja. Voisi kuvata myöskin, että heillä on hyvinvointivajetta. Hyvinvointivaje kytkeytyy elintasoon, elämänlaatuun ja -tapaan.  Voisi ajatella myös, että huono-osaisilla ei ole myöskään voimavaroja selvittää  kaikkia tukimuotoja tai pitää ääntä epäkohdista. Näiden henkilöiden ja palvelujen käyttäjien asioiden puolustajia ja kehittäjiä tarvitaan päätöksentekijöiksi aluevaltuustoon. 
 
Minä tiedän ja muistan, miltä on tuntunut silloin, kun rahat eivät ole riittäneet palkkapäivästä toiseen. Olen kuitenkin ollut onnekas, minulla on ollut töitä ja olen jaksanut kehittää osaamistani ja siten voinut tehdä erilaisia töitä. Hoitajataustani huolehtiminen ja välittäminen kulkevat edelleen mukana.