23. tammi, 2022

Vaalityön yhteenvetoa

Vaalityö päättyi lauantai- illalla omalla asuinalueella Kurjenmäessä. Olin liikkeellä yli 9 tuntia. Aamulla aloitus tyttären mainosten jaolla Jyrkkälässä. Turun jokirantaan vaalikävelylle klo 12 alkaen iltapäivään. Moni eri puolueen  ehdokas oli jalkautunut viimeisenä kampanjapäivänä jokirantaan. Sää suosi auringollaan. Kivoja keskusteluja tuli käytyä, moni keskustelemaan pysähtynyt oli jo äänestänyt, osa tuli kannustamaan. 

Mitä tuli tehtyä?

Vaalikampanjan suunnittelu oli vaikeaa, kampanja piti suunnitella omalle rahoitukselle. Tuki-asioista ei ollut tietoa. Laitan aina kattosumman, mihin on varaa. Maksan yksinasuvana kaiken oman elämän kulut ja lainat yksinään, niin kohtuus oli mukana. Mainonnan päätin tehdä tyttären kanssa yhteisesti, niin pääsimme molemmat alkuun. Pysyin yhteismainonnassa, en muuttanut suuntaa. Mainospaikat piti varata sd-piirin osalta ja miettiä, mikä on järkevää? Alueella on 98 ehdokasta ja vaikka koko alue on vaalipiiri, kunnissa on omat nimekkäät ehdokkaat. Rajasin mainonnan pääsääntöisesti Turkuun. Työni kautta minut voidaan tuntea muissakin kunnissa ja ex- piirin puheenjohtajana voidaan muistaa.

Mainonnan keinoiksi kortti (7000), bussimainoksia (5) ja digimainonta viikoksi viidelle mainostaululle Turkuun. Viimeiselle viikolle vielä Lieto ja Kaarinan, Piisapanristi, yhteensä 7 taulua. Kierto on vähintään kerran kahden minuutin aikana. Näiden kulut puolittuivat ja siten kampanjakulut jäivät kohtuullisiksi.  FB, IG ja kotisivut olivat somekeinoina ja yksi ammattilaisen kuvaama tekstitetty video. Yhteismainontaa tuli eri kokoonpanoilla Runosmäen alueen ehdokkaat, JHL-demarit, koko joukkue. Turun SDP toi ehdokkaita esiin somessa. Vaalikoneet täytin ajan kanssa ja SAK galleria. 

Kiertelin marraskuun joulumarkkinoita eri kunnissa vaaliliivi yllä ja raidallinen lakki päässä, joulun aikaan joulun hengessä. Tammikuu meni vaalikävelyissä kotikaupungin jokirannassa, keskustassa ja omalla asuinalueella, kauppakeskuksissa ja kirppiksillä. Kävely menee pitkälti passiivisen vaalityön keinoksi. Jakotavaroina oli kynttilä ja jokunen teepussi itsekirjoitetulla tekstillä. Teepusseja jäi koska kohtaamiset koronan johdosta jäivät lähes olemattomiin.  Luukuttamista tuli tehtyä ehdokkaana paljon. 

Vaalityön vaikuttavuus nähdään vaalin tuloksena. En ole kuntapolitiikko, joten sellainen näkyvyys ja tunnettavuus oli poissa enkä siten lukeutunut "kärkiehdokkaaksi". Olen puurtaja, en median otsikoissa. 

Tein sen, mihin rahkeet riittivät työn ohella ja keinoilla,  jotka olivat itselleni luontevia. Nähtäväksi jää, mikä on tulos? Hyvällä mielin kuitenkin. Jokaisesta äänestä olen kiitollinen ja kaikille ihanille,  jotka ottivat nipun kortteja jaettavaksi, suosittelivat ja sparrasivat jokainen omalla tavallaan <3

Kaikella on tarkoituksensa!