13. marras, 2021

Kohti aluevaaleja 2022

Sivustoni on ollut hiljaiselolla vaikka työtä ja toimintaa on riittänyt yllin kyllin. Jäin pois kuntapolitiikasta, tuin tytärtä ja muita hyviä toimijoita kuntavaaleissa 2021. Toisten kampanjaa on aina helpompi tehdä kuin omaansa. Nyt olen lähtenyt aluevaaleihin ehdolle. Teemme valtakunnallisesti ja alueellisesti uusia vaaleja varsin lyhyellä ajalla, kiivaan työsyksyn aikana. Näin isänpäivän aattona vaaleihin on 71 päivää. Miksi olen ehdolla? Siksi, että sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi ovat meille kaikille, iästä riippumatta, tärkeät asiat. Tarvitsemme niitä jossakin vaiheessa elämää. Olemme onnekkaita, jos emme ole niitä paljon tarvinneet. Sosiaalipalvelut ovat iso kokonaisuus ja perusta: tukea, apua, hoivaa ja hoitoa. Terveys on kaikille tärkeää, kun tarve ilmenee on  kiirettömään hoitoon päästävä viikon sisällä yhdenvertaisesti alueen sisällä. Pelastustoimea tarvitaan valmiudessa, ei vain tulipalojen varalta vaan muissakin pelastustehtävissä lyhyellä vaste-ajalla. 

Tänään lähdemme Runosmäessä liikkeelle "Poikkea kaffeelle", mitä sinulla on sydämellä? 

Jokainen voi omalta osaltaan tehdä pienen teon vaalien osalta. Muistuttaa läheisiään, ystäviään ja työkavereitaan äänestämään. Tuttua ehdokasta on myös helppo suositella. 

27. joulu, 2018

Mielipide kirjoitus TS 20.12.2019

30. tammi, 2018

Lisääntynyt vapaa-aika

Vuosi 2018 on alkanut lisääntyneellä vapaa-ajalla. Kunnallinen luottamustoimi kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajana päättyi vuoden vaihteessa organisaatiomuutoksen johdosta. Surutyötä luopumisen suhteen tuli tehtyä pitkin syksyä. Olen siis uuden edessä, jatkuva kalenteriin sidottu elämä on helpottunut. Vapauttavaa, tosin myös pohdiskelua, mitä seuraavaksi?

Tavoitteena on perustaa toiminimi/ yhteisyritys työnohjaustyölle. Työnohjaus auttaa tutkimaan, arvioimaan ja kehittämään omaa työtä tai työyhteisön toimivuutta. Ohjaus mahdollistaa yksilöiden ammatillisen kehittymisen, yhdessä oppimisen sekä työhyvinvoinnin vahvistumista.

Voin satsata myös itseeni, voin ottaa aikaa terveyttä edistävälle liikkunnalle, harrastaa kulttuuria, lukea kirjoja ja hoitaa sosiaalisia suhteitani paremmin. Voin myös keskittyä paremmin järjestötyöhön. Opettelen siis hidastamaan ja katselemaan ympäristön kauneutta, nauttimaan elämän pienistä helmistä. Nautin lisääntyvästä valosta, kevään odotuksesta.

Voimaannun ja katson kiirehtimättä, mitä elämä eteen tuo.

11. syys, 2017

Haen jatkokautta Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtajana

Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi asettuu ehdolle kolmannelle kaudelle vuosille 2018- 2019.  Puljujärvi kertoo saaneensa alkuvuodesta ja kevään aikana yhteydenottoja, joissa on tiedusteltu hänen halukkuuttaan jatkaa tehtävässä, vaikka hän syksyllä 2015 ajatteli kahden kauden riittävän.

- Harkitsin asiaa perusteellisesti ja totesin intoa ja paloa vielä olevan. Molemmat kaudet ovat olleet erilaisia, uskon että kolmannella kaudella minulla on kokemuksen lisäksi annettavaa, tarmokkuutta ja aikaa aiempaa enemmän jatkaa pitkäjänteistä työtä piirin ja puolueen eteen.

- Olen järjestöihminen, nautin  kehittämisasioista ja alueen aktiivien sekä kuntalaisten kohtaamisista heidän tilaisuuksissaan,  kuuntelen herkällä korvalla toiveita ja palautteita. Vien niitä eteenpäin oikeille tahoille. Työssä on siis vuorovaikutusta moneen suuntaan.  


Puljujärvi uskoo, että tehtävän hoitoa helpottavat mm. hyvät suhteet yhdistyksiin ja puoluejohtoon.

- Koen tärkeänä tehtävässä tukea ja kannustaa osastojen aktiiveja heidän tärkeässä alueellisessa työssään. Kehitettävää sekä omassa että piirin toiminnassa löytyy vielä myös poliittisesta sisältötyöstä.

Puljujärvi toivoo uuden piirihallituksen jäsenten edustavan laajasti aluetta tuoden mukanaan intoa, rohkeutta ja sitoutumista tulevan kauden asioihin ja haasteisiin.

- Maakunta- ja sote-uudistus tuo toteutuessaan piirille uudenlaisen roolin. Myös vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat jo nurkan takana.

Varsinais-Suomen SDP valitsee piirin puheenjohtajiston ja piirihallituksen vuosiksi 2018- 2019 piirikokouksessa Raisiossa 14.10.

9. elo, 2017

Kesällä- Peltolan siirtolapuutarha 70 v (15.7)

Arvoisa juhlaväki, alueen asukkaat

Minulla on ilo ja kunnia tervehtiä ja onnitella juhlivaa siirtolapuutarhayhdistystä ja- puutarhaa,  kunnioitettavan 70 vuoden johdosta, kesäisen vihreänä ja aurinkoisena päivänä. Aurinko helli myös viikko sitten avoimien ovien päivässänne. Siirtolapuutarha on vehreä keidas kaupungin sisällä, paratiisi ja perheiden kesänviettopaikka, mahdollistaen sosiaalisuuden ja vetäytymisen luonnon rauhaan. 

Peltolan historiaan mahtuu monenlaisia tapahtumia ja tilanteita, sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta siirtolapuutarha- aate edistää kansanterveyttä ja hyvinvointia ulkoillessa ja puuhatessa puutarhassa, viljelemällä ruokaa pöytään sekä tekemällä yhteistyötä ja luomalla yhteistoimintaa- ovat säilyneet. Vaikka muutos on osa elämää, niin edelleen nyky- yhteiskunnan ajankohtaisia haasteita ovat puutarhakaupungin ja paremman asuinympäristön suunnittelu. 

 Tutustuessani Peltolan historiaan, pystyin mielikuvissani näkemään alkuvaiheen rakentamisen ja viljelyn aloittamisen. Turun kaupungin suunnittelu päätöksentekoon asti kesti lähes neljännes vuosisadan. Siinä on tarvittu sinnikkyyttä. Peltolan siirtolapuutarha- alue perustettiin toisena Kupittaan jälkeen, Ruissalon kartanon alueelle suunnitellun siirtolapuutarhahankkeen kariuduttua vuokrasopimuskiistoihin.  Rakentumisen vaiheisiin liittyi palstojen jako sekä Hellemaan yleissuunnitelma, mitä puutarhoissa pitää olla. sääolosuhteet toivat omat mausteensa, kuinka hyötypuutarha lähti kasvamaan. 

Siirtolapuutarha- asioiden  edistämiseksi  perustettiin yhdistys, joka lähti tarmokkaasti ja aktiivisesti hoitamaan yhteisiä asioita, piti yhteyttä kaupunkiin, järjestäen myös huvi- ja hyötytilaisuuksia. Valistusta sekä Koulutuksellista antia oli saatavilla, edistyksellistä toimintaa. Alueen olosuhteet paranivat, kun 1956 saatiin vesijohto ja sähkö 1970 luvulla. Peseytymispaikaksi saatiin talkoilla rakennettua sauna, jonka lämmitysvastuutaho oli nimetty. Tuoreimpia palvelutason uudistuksia on talvivesi ja jätevesiviemäröinti 2014. Yhdistys on jakanut vastuuta erilaisille toimikunnille ja alueen lohkoille, näin kenenkään taakka ei muodostu kohtuuttomaksi. 

Peltolan siirtolapuutarha on kehittynyt tärkeäksi osaksi Turun kaupunkikuvaa ja - maisemaa. Puutarha rakentui hyvien liikenneyhteyksien päähän, ennen 1960 luvun Ilpoisten kerrostaloja, tiet rakentuivat vasta 80- luvulla. 

Arvoisat kuulijat, 

Peltolaan muutettiin kimpsuineen ja kampsuineen kesäksi, syksyn tullessa palattiin kaupunkiin. Joku sai luvan asua ympärivuotisesti ellei muuta asuntoa ollut. Peltolan  siirtolapuutarha on ollut elävä ja aktiivinen asuinympäristö. Siitä kertoo kaikki toiminnallisuus, kokoontumispaikkoina ovat saunan lisäksi olleet posti, kerhotalo. Alueella on ollut myös puistotäti/- tätejä hoitamassa lapsia, upea asia. Yhdessä on pidetty ompeluiltoja, järjestetty tansseja ja näytelmä- iltoja. Liikuntaa ja iloista tekemistä. Voimme kuvitella tämän elävästi silloiseen ja nykyaikaan kuuluvina hetkinä. Vahva yhteisöllisyys ja sosiaalisuus ovat ainutlaatuisia asioita, jotka edellyttävät yhdessä olemista ja tekemistä. Peltolassa on ollut jokaisella jotakin, lapsille, nuorille, naisille ja "ukoille". Peltola on ollut myös vahva sukuyhteisö. Edelleen alueella on lapsiperheitä, lapset tuovat iloa ja elävyyttä. Sukupolvet kohtaavat, sosiaalinen pääoma siirtyy. Vahvan yhteisöllisyyden lisäksi yhteisössä saa myös nauttia omasta rauhasta. Käytätte symboleina suljettuja portteja, jotka ovat myös erilaisia, sisältäen oman tarinansa. 

Tiedän kokemuksesta, että yhteiset hetket saunan lauteilla tai terassilla ovat tärkeä henkireikä. Siellä jaetaan arjen ilot ja surut, pohdiskellaan elämän makuisia asioita. Tällaiset paikat luovat alueen sydämen ja sielun, joita on tarpeen vaalia.

Hyvä juhliva yhdistys ja alueen asukkaat

Kaupunki on ylpeä hienosta ja palkitusta siirtolapuutarha-alueesta. Kiitän vuokranantajan edustajana siirtolapuutarhan asukkaita ja yhdistystä alueen hyvästä hoidosta ja kunnosta. Yhteistyö kanssanne on ollut mutkatonta ja pelkästään positiivista. Tätä Peltolan vuokrausmallia, jossa koko alue on vuokrattu yhdistykselle voi lämpimästi suositella. Malli vaatii virkeän ja toimivan yhdistyksen, jota Te Peltolan siirtolapuutarhayhdistys todella olette. Hoidatte palstojen vuokrauksen ja kohennatte  palveluatasoa. Vuokranantajan on helppo toimia yhden tahon kanssa. Arkisia ajankohtaisia murheita liittynee saunaan. Toivon parasta mahdollista ratkaisua, jossa vanha voidaan hyödyntää kohtuullisin kustannuksin.

Onnellisia sekä aktiivisia tulevia vuosia Peltolan vehreään ja värikkääseen puutarhaparatiisiin. Täällä viihtyy, virkistäytyy, hoitaa itseään ja toisiaan- ottaa hyvä mieli auringosta ja onnen korsi heinikosta. Sydämellisesti onnea itseni ja kaupungin puolesta 70 vuotiaalle.